KIRIK HAVALAR

GÖKTE UÇAN HUMA KUŞU


Repertuar No
642 
Yöresi- İli
İlçesi- Köyü
-  
Kaynak KiÅŸi
Derleyen
Notaya Alan
Ä°cra Eden
Makamsal Dizi
Konusu - Türü
Karar Sesi
La 
BitiÅŸ Sesi
La 
Usül
7/8 
En Pes Ses
La 
En Tiz Ses
Mi 
Ses GeniÅŸliÄŸi
12 Ses 


                    Kaynak kiÅŸiden




TÜRKÜNÜN SÖZLERİ

GÖKTE UÇAN HUMA KUŞU
NE BÄ°LÄ°R DALIN KIYMATIN
GARGAYI KONDURMAN DALA
NE BÄ°LÄ°R GÃœLÃœN KIYMATIN

ÇİFT SÜRÜP EKİN EKMEYEN
MEYDANA SOFRA DÖKMEYEN
ARININ KAHRIN ÇEKMEYEN
NE BÄ°LÄ°R BALIN KIYMATIN

MENCİLİSTEN SÖZ ATANLAR
GERÇEĞE YALAN KATANLAR
SONRA BEYLÄ°ÄžE YETENLER
NE BÄ°LÄ°R ELÄ°N KIYMATIN

MENCÄ°LÄ°S : Meclis


 

TÜRKÜNÜN ÖYKÜSÜ

     "Gökte Uçan Huma KuÅŸu" türküsünün hikayesini ve yaÅŸanan olayları saz ÅŸairi Aşık Baran şöyle anlatır;
     "Boran, IrışvanoÄŸlu Bey'in yeÄŸinidir. Hikayede geçmiÅŸi şöyle baÅŸlar.
     Boran'ın annesi Kınalı Hatun, IrışvanoÄŸlu'nun kız kardeÅŸidir. IrışvanoÄŸlu, Kınalı Hatun'u, kölesi Öksüz Yakup ile uygun olmayan bir ÅŸekilde görür. Bu olayı kapatmak için Kınalı Hatun'u ilk taliplisine verir. Kına yakma hazırlığı yapılırken, yanlarından uzaklaÅŸtırılan sevgilisi Öksüz Yakup'a bir dere kenarında tesadüfen tanıştığı Çerciden yardım gelir. Kınalı Hatun ile Öksüz Yakup, o yörelerden kaçarak Antep Ä°li'nde maÄŸara tipi bir evi mekan tutarlar. 
     Kıt kanaat geçinmektedirler ama mutludurlar. Bu birliktelikten Boran isimli bir erkek çocukları olur. Boran, 6 aylıkken babası Öksüz Yakup vefat eder. KomÅŸularının yardımı ile yaÅŸarken, Boran 5 - 6 yaÅŸlarına geldiÄŸinde annesi Kınalı Hatun'u da kaybeder. Kınalı Hatun'un üzerinden "Ben IrışvanoÄŸlu'nun bacısı Kınalı Hatun'um. Bu kağıtla kardeÅŸime haber verin" yazılı bir not çıkar. KomÅŸuları bu bilgilenme üzerine Kınalı Hatun'a görkemli bir cenaze merasimi yapar. Onu defnederler. 
     Kınalı Hatun ve Boran hakkında bilgilenen IrışvanoÄŸlu yeÄŸeni Boran'ı bulamaz. Boran 12 yaşına kadar Antep'te çobanlık yapar. Bu arada saz çalmasını da öğrenir. Sazıyla, yaÅŸamış olduÄŸu olayları ve bu olaylardan verebileceÄŸi göndermeleri çevreye söylemeye baÅŸlar. Bu arada dünyalar güzeli Küpeli Hanıma'da sevdalıdır. Fakat onunla birleÅŸmesi mümkün deÄŸildir. Boran, dayısı IrışvanoÄŸlu Bey ile görüşür ve onun da yardımı ile sevdiÄŸine kovuÅŸur. "Gökte Uçan Huma KuÅŸu" türküsü O'nun en belirgin türküsüdür. Ve bir halk hikayesinde türküleÅŸmiÅŸtir.
     ( Kaynak : Aşık Baran)

Salih TURHAN - Abuzer AKBIYIK - Sabri KÜRKÇÜOĞLU / Notalarıyla Türkülerimiz ve Hikayeleri, C 2, İstanbul 2003.