KIRIK HAVALAR

EVLERÄ°NDE BÄ°R Ä°PEKTEN HALI VAR


Repertuar No
2283 
Yöresi- İli
İlçesi- Köyü
-  
Kaynak KiÅŸi
Derleyen
Notaya Alan
Ä°cra Eden
 
Makamsal Dizi
Konusu - Türü
Karar Sesi
La 
BitiÅŸ Sesi
La 
Usül
10/8 
En Pes Ses
La 
En Tiz Ses
La 
Ses GeniÅŸliÄŸi
8 Ses 




TÜRKÜNÜN SÖZLERİ

EVLERÄ°NDE BÄ°R Ä°PEKTEN HALI VAR
ÅžEKER YEMÄ°Åž DUDAÄžINDA BALI VAR
BEN DE BÄ°LDÄ°M BÄ°R VEFASIZ YARÄ°M VAR

Bağlantı:
AYIP DERLER KENDİ DÜŞEN AĞLAMAZ
AK ÃœSTÃœNE KARELERÄ° BAÄžLAMAZ

SEPET ALDIM BAÄžA GÄ°RDÄ°M ÃœZÃœME
YOLLAR IRAK YAR GÖRÜNMEZ GÖZÜME
UYMA DEDİM UYDU ELLER SÖZÜNE

Bağlantı


 

TÜRKÜNÜN ÖYKÜSÜ

     Osmanlı zamanı Antep'te Türkler ve Ermeniler bir arada yaÅŸarlarmış. Ancak Ermeniler çoÄŸunlukla aynı mahallede bulunur, birbirlerinden ayrılıp yayılmazlarmış. Onların mahallelerinde yaÅŸayan Türkler olsa da, aÅŸağı mahallelerde yaÅŸamaya inmezlermiÅŸ. Ermeniler inmese bile Türkler yukarı mahallelere Ermeni meyhanelerine çıkarlarmış, eÄŸlenmeye, fasıl yapmaya. 
     Yanında yakın bir arkadaşı ile güzel sesli Ahmet de sazıyla türküleriyle katılırmış bu eÄŸlencelere. Ahmet zamanla arkadaşından ayrı gider olmuÅŸ. Bunun üzerine tatsız birÅŸey olup olmadığını soru vermiÅŸ arkadaşı. MeÄŸerse bir sevda karışmış Ahmet'in hallerine. Arkadaşının olmadığı bir gün meyhaneye giderken cumbalı evin penceresinde halı silkeleyen bir kıza vurulmuÅŸ meÄŸer Ahmet.
     Sevda bir yana, bir akÅŸam sofralarına Müslüm adında efendi bir genç katılmış. Kaynaşıp ahbap olmuÅŸlar. Gel zaman git zaman, Müslüm bir gün adağı olduÄŸunu, bu sebeple evlerine yemeÄŸe davet ettiÄŸini söylemiÅŸ arkadaÅŸlarına. Davet kabul görmüş. Ahmet, arkadaşı ve muhabbeti güzel dostları Zadik Usta ile beraber Müslüm'ün evine yola koyulmuÅŸlar. Hepsi neÅŸeliymiÅŸ de yolda, varıp da eve Müslüm kapıyı açtığında, Ahmet'in keyfi kaçmış. Müslüm "ev ÅŸenliÄŸim" dediÄŸi karısını tanıtıp almış arkadaÅŸlarını sofraya. Bey sofrası gibi kurulmuÅŸ herÅŸey ama arkadaşı bir anlam veremez Ahmet'in durgunluÄŸuna. Zadik Usta'nın ÅŸarkıları ardından Ahmet'i susar görünce, aÅŸağıdaki türkü dilinden dökülmüş..
     Sonunda bitmiÅŸ gece, teÅŸekkür edip ayrılmışlar Müslüm'ün evinden. Ahmet'in söylediÄŸi türkü takılmış arkadaşının aklına, hani nicedir arkadaÅŸlar da neden duymamış bu güzel türküyü.
Ahmet ağzındaki baklayı çıkarmış. Dalyan gibi Müslüm'ün ev şenliği, çıkmamış mı cumbalı evdeki kız. Utanmış bu sevdasından, içi acımış, döktürmüş o anda bilinmeyen türküyü.
Ahmet sonradan evlendiyse de mutlu olamamış ve genç yaşında solup göçmüş bu dünyadan.
     (Vedat Kutlar tarafından derlenmiÅŸtir.)

Salih TURHAN - Abuzer AKBIYIK - Sabri KÜRKÇÜOĞLU / Notalarıyla Türkülerimiz ve Hikayeleri, C 2, İstanbul 2003.