KIRIK HAVALAR

ÇAYA DÜŞTÜ TUTAMADIM GOLUNU


Repertuar No
1272 
Yöresi- İli
İlçesi- Köyü
-  
Kaynak KiÅŸi
Derleyen
Notaya Alan
Ä°cra Eden
 
Makamsal Dizi
Konusu - Türü
Karar Sesi
La 
BitiÅŸ Sesi
La 
Usül
4/4 
En Pes Ses
Sol 
En Tiz Ses
La 
Ses GeniÅŸliÄŸi
9 Ses 




TÜRKÜNÜN SÖZLERİ

ÇAYA DÜŞTÜ TUTAMADIM GOLUNU
UZAK DA GÄ°TTÄ° BÄ°LEMEDÄ°M YOLUNU
GÜZEL DE MEVLAM KISMET ETMİŞ ÖLÜMÜ

Bağlantı:
GANLI DA ÇAYLAR
NERELERE GOYDUN ÜMMÜ'MÜ
SUNA BOYLUMU

KADI DA GELDÄ° MAHKEMELER KURULDU
Ä°FADESÄ° MUSTANTIKTAN SORULDU
GOMÅžULARI HAKKA NÄ°YE YORULDU

Bağlantı:
AKMAYASI ÇAYLAR
NERELERE GOYDUN ÜMMÜ'MÜ
SUNA BOYLUMU

MUSTANTİK : Sorgucu, sorgu yargıcı


 

TÜRKÜNÜN ÖYKÜSÜ

Suya düştü tutamadım kolunu,
Uzakta gitti bilemedim yolunu,
Güzel de mevlam kısmet etmiş ölümü.
Kanlı da çaylar nerelere kodun Ümmü'mü,
Suna boylumu...

    Ãœmmü'nün nereli olduÄŸu konusunda farklı görüşler vardır.  Kimi görüşlere göre Denizli'nin Çal Ä°lçesi'nin Bekilli Köyü, kimileri Gediz, kimileri ise Menderes'ten olduÄŸunu ileri sürmektedir. "Dalaman Çayına düştüğünü iddia edenler görüşlerde vardır. Nereli olduÄŸu ve olayın hangi akarsuda yaÅŸandığı konusunda farklı görüşler olsa da türkünün öyküsü konusunda ortak bir fikir vardır.
    Bilinen ÅŸu ki, Ãœmmü, güzel bir köy kızı. Güzel ama öyle tanıma gelmeyen cinsinden Ãœmmü'nün güzelliÄŸi. Ay parçası gibi. GüzelliÄŸi herkesin dilinde. Köyün sınırlarını aşıp, komÅŸu köylere de ulaÅŸmış namı. "Filan köyden, filanda bir kız var ki, mevlâm övmüş de yaratmış. Daha yaşı on üç, on dört; ama boyu sülün gibi. Bir endam, bir çalım var ki, iyi kapılara nasip etsin yarada". Bilen bilmeyene, duyan duymayana  övgülüyor Ãœmmü'yü. Ve gelip yamaç köylü Aziz'in kulağına kar suyu oluyor Ãœmmü'nün güzelliÄŸi. Aziz'in köyüyle Ãœmmü'nün köyü yakın. Ä°ki köyün sabah horozlarının sesi karışır birbirine. Bağırsa duyulur birinden ötekine. Arasından bir çay akıyor köylerin. Yazın kuruyup, suyu azaldı mı geçit veriyor. Ama kışın karı eriyip de köpük köpük kabarınca, geç geçebilirsen. Ancak üstülembeç taşını atlamak gerek çayı geçmek için.
    Aziz'in gönlüne, Ãœmmü'nün güzelliÄŸi gelip oturuyor ya, Ãœmmü'nün haberi yok bundan. Derken Aziz'in köyünden Ãœmmü'nün köyüne bir kız veriliyor. Kıza niÅŸan takmaya gelenler arasında Ãœmmü de var. NiÅŸan evi de Aziz'in yabancısı deÄŸil. Ortalık iÅŸlerine o da yardım ediyor. Konukları ağırlıyor. Gelenlere yer gösteriyor. Yiyecek, içecekleri dağıtıyor. Ha, Aziz'in yakışığı da yerinde. GösteriÅŸi iyi. Herkes de sevgi gösteriyor Aziz'e. Ortalıkta fırıl fırıl dönüyor. Göz ucuyla da konukları süzüyor. Birden çarpılmış gibi sallanıyor yerinde Aziz. Elindeki ÅŸerbet tepsisi düşüp kırılıyor. Göz göze geliyorlar Ãœmmü'yle... Ãœmmü de çarpılıyor birden. Aziz'in yakışığı onu da çarpıyor. Uzun sözün kısası, gözlerinden gönüllerine ılıklık akıyor ikisinin de. O kadar.
    Sonra, araya zaman giriyor. Arada karşı köye gittiÄŸi oluyor Aziz'in. Uzaktan uzaÄŸa göz göze geliyor Ãœmmü'yle. İç geçiriyorlar. Ä°ÅŸmarlar, sonra da ayrılık. Bir aracı kadın buluyor Aziz sonunda. Haber salıyor Ãœmmü'ye. "Böyleyken böyle. Babana dünür gönderip istetecem seni. Ne dersin?"diye. Ãœmmü hazır zaten. Havalara uçmuÅŸ haberi duyunca. Gel gelelim babası inat. Güveni yok babasına Ãœmmü'nün. Ya "Olmaz" derse. Ya "Kızımı baÅŸkasına verecem" derse, diye bir korku sarmış Ãœmmü'yü.
    Üç beÅŸ emmi, dayı bir araya getirip, karşı köye göndermiÅŸ Aziz. Kendisi de, gidenlerin yolunu sabırsızlıkla beklemeye baÅŸlamış çay kenarında. Derken gidenler görünmüş uzaktan. Aziz koÅŸa koÅŸa ulaÅŸmış yanlarına. Suratları asık hepsinin de. "Adam kesti attı. Hatır gönül de kalmamış kimsede. HerÅŸeyin bir yolu yordamı var. Ä°nsan kestirip atmaz ki böyle iÅŸlerde. Baldırı çıplağın biri Aziz. Davul dengince döver. Benim ona verecek kızım yok. Buraya da gelmemiÅŸ olun" diyor. Aziz'in beti benzi atmış. Neye uÄŸradığını bilememiÅŸ. "Dengi dengine ha. Görür o." demiÅŸ. O kadar.
    Çok geçmeden de Ãœmmü'nün niÅŸan haberi gelmiÅŸ. Babası tez elden bir tanıdığının oÄŸluna vermiÅŸ Ãœmmü'yü. Hem de Ãœmmü'ye hiç sormadan. Gizlice de Ãœmmü'den haber geliyor Aziz'e: "Ben gönlümce varmıyorum. Ne yapıp yapsın, götürsün beni Aziz" diyor.
    Aziz de haber salıyor Ãœmmü'ye, "Sabret hele. Sabret ki her ÅŸeyin vakti saati var. Sen hazır ol yeter ki. Haydi deyince bohçan hazır olsun. Gerisine karışma." 
    Çok geçmeden de düğün davulları vurmaya baÅŸlıyor. Ãœmmü derseniz ateÅŸ üstünde. Durmadan haber salıyor Aziz'e: "Daha ne bekliyor. Yoksa üç çocuk anası olunca mı kaçıracak beni. Yazık olsun erkekliÄŸine" diyor. Sonunda Aziz de diyeceÄŸini iletiyor Ãœmmü'ye. "Koy ki, üç gün, üç gece davullar çalsın, zurnalar ötsün. Koy ki aÄŸa baban, bey oÄŸlu damadıyla yaÄŸlı ballı olsun. Koy ki düğün alayı seni almaya gelsin. Okuyucular ünlesin, pehlivanlar yaÄŸlansın. Åženlik ÅŸamata olsun. Al bürgünü çemirle, bin atına. Sonra da dehle atı çaya doÄŸru. Gerisine karışma."
    Ãœmmü'dür söylenenleri  bir iyice yerleÅŸtirmiÅŸ kafasına. Planını kurup, sonra da vakti saatini kollamaya baÅŸlamış. Ne zaman ki davul-zurna gelin alma havasını vurunca, Ãœmmü'nün yüreÄŸi de bir inip, bir kalkmaya baÅŸlamış. Al atı çekmiÅŸler evin sekisine. Al duvağını çemirleyip, bir sıçrayışta binmiÅŸ Ãœmmü ata. At ÅŸaha kalkmış ilkin. Sonra da Ãœmmü'nün usta ellerine teslim etmiÅŸ kendini. Tozu dumana katarak gözden ıramış Ãœmmü. Herkeste bir ÅŸaÅŸkınlık. Kimi "At huylandı gelini kaçırdı", kimi de "Ãœmmü gönülsüzdü zaten. Babası Aziz'e vermedi diye aldı başını daÄŸlara kaçtı" diyor. Kimileri de "Ãœmmü babasına garez düğün gününde Aziz'e kaçtı"diyor. Tevatür türlü türlü.
    Öte yandan Ãœmmü, sözleÅŸtiÄŸi yerde Aziz'i bekler bulmuÅŸ. Vakit kaybetmeden, ata terkileÅŸip çay boyunca kovmuÅŸlar.Ta ki, çayın dar boÄŸazına gelene dek. Dar boÄŸazdaki üstülembeç taşına gelince, inmiÅŸler attan. Ä°nmiÅŸler ya çay azgın. Dalgalar kudurmuÅŸ. Arkadan babasının adamları yetiÅŸti, yetiÅŸecek. Gerçi atlamak zor. Ama, çay boyu at sürüp, yakalanmaktansa taÅŸtan atlamak daha kolay. En iyisi hızlanıp atlamak karşıya. Ä°lkin Aziz atlar taÅŸa. Ãœmmü'yü tutmak için de elini uzatır. Ãœmmü de geri çekilip, hız alır. Atlar. Al duvağı ayaklarına dolanır, suyu boylar. Aziz,  vakit geçirmeden atlar suya. Ama batar Ãœmmü. Bir tek al duvağı yüzer suyun üstünde. Al duvaÄŸa sarılır Aziz. Bakar ki boÅŸ. Atar elinden, dalar suyun dibine. Ama çay azgın. Dalgalar kuduruk. Sonra bir daha çıkar Ãœmmü su yüzüne. Aziz o tarafa kulaç atar. Ama yetiÅŸmesine kalmadan, yine batar Ãœmmü. Sonunda kolu kanadı kırık, çıkar su kenarına Aziz. Çıkar da, Ãœmmü'nün duvağı elinde aÄŸlar aÄŸlar.
    Geriden yetiÅŸenler Aziz'i öyle görünce durumu anlarlar. Ãœmmü'nün babasına haber ulaşınca, "Kızımı çaya attı. Ä°steyerek attı çaya. Kendine vermedim diye, boÄŸdu kızımı Aziz" deyip, doÄŸruca karakola gider. Bir yandan davulcusu, okucusu Ãœmmü'yü  arar çayda, öte yandan elleri kelepçeli Aziz ÅŸehire götürülür. "Kızımı istedi vermedim. Sanra da düğün günü O'nu kaçırıp suya attı. Ä°ÅŸte tanıklarım var. Bu adamlar görmüş Ãœmmü'yü  Aziz'in çaya attığını" diye yalancı tanıklarla mahkemeye baÅŸvurmuÅŸ Ãœmmü'nün babası. Yargıç ilkin Aziz'e sormuÅŸ: "Ayağı duvağına dolantı, çaya düştü" demiÅŸ Aziz. Kapamış aÄŸzını. BaÅŸka bir ÅŸey dememiÅŸ.
    Tanıklar bir ağız etmiÅŸ konuÅŸuyorlar: "Biz gözlerimizle gördük. Aziz attı Ãœmmü'yü. Baban seni bana yar etmez, kimseye de olma. diye itti çaya Ãœmmü'yü". Deliller aleyhine Aziz'in. Hiç de tanığı yok. Yani ki, Aziz'den yana tek ifade yok. Hepsi kasten attı çaya diyor. Sonunda kararını açıklıyor mahkeme yargıcı: "Tanıkların ifadesine göre Ãœmmü'yü kaçırıp, cebren çaya atarak boÄŸulmasına sebep olmaktan... ölüme mahkum ediyorum"diyor. Aziz taÅŸ gibi. Aziz zaten ölü. Ãœmmü'sünü yitirmiÅŸ ki, dünya dar geliyor zaten Aziz'e. Kararı dinliyor. Kılı bile kıpırdamıyor. Tınmıyor hiç.
    Devir de eski, yargıcın dediÄŸi dedik. As as... Kes kes. O kadar. Atıyor dama Aziz'i. Günlerini sayıyor. Hiç kimseyle de konuÅŸmuyor. Zaten ayrı bir hücrede. Sıkıntısını türkülere döküyor. Sesi de çok güzel Aziz'in. Aziz'i ölüme mahkûm eden yargıcın evi de yakındır cezaevine. Bir gece yarısı yargıcın karısı, Aziz'in yanık sesiyle uyanır. Dinler. Çarpılır birden. Aziz aÄŸlayan, yalvarmalı bir sesle Ãœmmü'nün çaya düştüğünü öykülemektedir türküyle. Yargıcın karısı kocasını uyandırır. "Kalk hele bey. Senin idamlık mahkûmun sesi ne güzel. Nasıl da öykülüyor Ãœmmü'nün çaya düştüğünü"der. Yargıçtır, kalkıp kulak verir Aziz'in sesine.

Kaçındasın gelin Ümmü kaçında,
Sar(ı) altınlar dalabıyor saçında. 
Gelin Ümmü kaldı çaylar içinde

Katil çaylar nere kodun Ümmü'mü.
Ümmü'mü Ümmü'mü gelin Ümmü'mü.

Coşkun çaylar akmaz iken harladı,
Zalım düşman kollarını bağladı,
Gökte melek, yerde insan ağladı

Katil çaylar nere kodun Ümmü'mü.
Ümmü'mü Ümmü'mü gelin Ümmü'mü.

Bir el attım kapamadım kolunu,
Sarpa çattım bulamadım yolunu,
Yaşın on beş, mehel m(i) gördün ölümü,

Katil çaylar nere kodun Ümmü'mü.
Ümmü'mü Ümmü'mü gelin Ümmü'mü.

Kapam dedim, kapamadım fesini,
Ayın on beşine benzer kesimi,
Kulak verdim, duyamadım sesini,

Katil çaylar nere kodun Ümmü'mü.
Ümmü'mü Ümmü'mü gelin Ümmü'mü.

Başından yazmanı yörükler aldı,
Ağzından hızmanı balıklar aldı,
Gayrı kavuşmamız mahşere kaldı,

Katil çaylar nere kodun Ümmü'mü.
Ümmü'mü Ümmü'mü gelin Ümmü'mü.
 
On sekizdir, siyah saçın örgüsü,
Bu güzellik sana hakkın vergisi,
Suya düştü Ümmü kızın kendisi,

Katil çaylar nere kodun Ümmü'mü.
Ümmü'mü Ümmü'mü gelin Ümmü'mü.

Davulcusu kaya dibi dolaşır,
Seymenleri kuzu gibi meleÅŸir,
Evlerine kara haber ulaşır,

Katil çaylar nere kodun Ümmü'mü.
Ümmü'mü Ümmü'mü gelin Ümmü'mü.

Altın tası suya düşmüş dalabır,
Sırma saçlar su üstünde yalabır,
Şu gelinsiz gelen kervan banadır,

Katil çaylar nere kodun Ümmü'mü.
Ümmü'mü Ümmü'mü gelin Ümmü'mü.

..............................................

Suya düştü tutamadım kolunu,
Uzakta gitti bilemedim yolunu,
Güzel de mevlam kısmet etmiş ölümü,
Kanlı da çaylar nerelere kodun Ümmü'mü,
Suna boylumu.

Kadı da geldi mahkemeler kuruldu,
İfadesi mustantıktan alındı,
Komşuları hakka niye yoruldu,

Akmayası çaylar nerelere kodun Ümmü'mü,
Suna boylumu.

Üç giderim beş ardıma bakarım,
Gözlerimden kanlı yaşlar dökerim,
Hem ayrılık, hem ölüm kahrı çekerim,

Katil çaylar nerelere kodun Ümmü'mü,
Suna boylumu.

"Vay be." der yargıç. "Vay ki vay. Aldanmışız. Yalancı tanıklara kanmışız. Suçlu olan hiç bu kadar içten söyleyebilir mi? Bunca güzel dillendirebilir mi olayı?" deyip sabahı iple çeker yargıç. Mahkeme kararının düzeltilmesini sağlar. Aziz'i salar cezaevinden. Bu kez yalancı tanıklarla, Ümmü'nün babasını tıkar içeri.
  
              
     KAYNAKLAR :
1- Taşpınar, 1943-50, Sayfa 129
2- M.TuÄŸrul, "Ãœmmü Gelin", Ãœlkü Dergisi, 1947,1. cilt,3. Sayı,  
3- Osman Attila, Afyonkarahisar Türküleri,S: 61, Güven Matbaası Y.1966 Ankara

                                              YaÅŸar ÖZÃœRKÃœT
                                          Öyküleriyle Türküler 2