OYUN HAVALARI

AYDIN ZEYBEĞİ


Repertuar No
293 
Yöresi- İli
İlçesi- Köyü
-  
Kaynak KiÅŸi
Derleyen
Notaya Alan
Ä°cra Eden
YÖRE EKÄ°BÄ° 
Makamsal Dizi
Türü
Karar Sesi
Re 
BitiÅŸ Sesi
Re 
Usül
9/8 
En Pes Ses
 
En Tiz Ses
 
Ses GeniÅŸliÄŸi
 


                    Yöre Ekibinden




TÜRKÜNÜN SÖZLERİ

Sözü Yoktur.

-------------------------

NOT : Repertuar numarası 293 olan iki farklı ezgi mevcuttur.

AYDIN ZEYBEĞİ
AYDIN
-
Murat Yürürefe
Hamit Çine
Hamit Çine

KORDON ZEYBEĞİ
Ä°ZMÄ°R
-
Yöre Ekibi
Trt Müzik Dai. Bşk. Thm. Md.
YaÅŸar AydaÅŸ

------------------------------

Seyfettin - Sezai Asaf kardeşlerin "Kordon" adıyla yayınladıkları ezgi TRT THM Oyun Havaları Repertuarı'nda Aydın Zeybeği, Kordon Zeybeği ve Soğukkuyu Zeybeği isimleriyle mükerrer olarak yer almakta iken bu durum fark edilince en önce repertuara alınmış olan Aydın Zeybeği ismi ile repertuarda kalmıştır.
Öte yandan TRT THM Kırık Havalar Repertuarına "Haydi yallah çaktım çaktım almadı" başlığı ile bu kez sözlü olarak "Kordon Zeybeği" notu ile alınmıştır.
TRT TSM Repertuarında da Kordon Zeybeği olarak yer almakta olan Mahur makamındaki bu ezgi, daha sonra yaygın hale gelen başka bir "Kordon Zeybeği" ile karıştırılmaması amacıyla "Eski Kordon Zeybeği" olarak isimlendirilmeye başlanmıştır.
Başkaca kaynaklarda İskender Kudmani tarafından İzmir Zeybeği, Muallim İsmail Hakkı Bey tarafından benzer ezgiler olarak Rast Zeybek Havası, Zeybek isimleriyle de yayımlanmıştır.
Tüm bu yayınlarda dikkat çeken diğer bir husus TSM nazariyatında "oynak" olarak adlandırılan usulün benzer ezgiler üzerinde "Kordon" şeklinde bir isimlendirmeye yol açması sonucunda farklı makamlarda ezgilendirilmiş olsalar dahi "Kordon Zeybeği" ismiyle bir çok ezginin ortaya çıktığının tespitinden hareketle, bir dönem "Kordon" kelimesinin ortak bir ritmik yapıyı ifade etmek için kullanıldığı da söylenebilir. Yunanistan'da da İzmirli Kemancı Yannis Dragatsis (Ogdondakis lakaplı) tarafından Kasabaliotiko isimli zeybekiko ezgisi olarak kaydedilmiştir. (Ali Fuat Aydın)